Uluslararası Amasya Sempozyumu Gerçekleştirildi

Üniversitemizce “Uluslararası Amasya Sempozyumu” düzenlendi. İpekköy Yerleşkesi konferans salonunda düzenlenen sempozyum açılış programına Vali Dr. Osman Varol, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, kamu kurum kuruluş temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Amasya’ya ait en eski fotoğrafın da sergilendiği Dünden Bugüne Amasya adlı fotoğraf sergisiyle başlayan program açılış konuşmaları ile devam etti.

semp3

Sempozyum Bildirisi Yıl İçinde Yayınlanacak

Fen Edebiyat Fakültemiz organizasyonuyla düzenlenen sempozyum hakkında bilgi veren Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal bilimsel programa Azerbaycan ve Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden 32’si profesör, 19’u doçent olmak üzere 126 akademisyen ve araştırmacının katıldığını söyledi.

Sempozyumunun hedefini Amasya’nın zengin tarih, kültür ve edebiyatının layığıyla aydınlatılmasına katkı sağlamak olarak özetleyen Köksal; bu bağlamda bilim insanlarını şehrimizde misafir ederek öğrencilerimizle ve halkımızla buluşturmayı amaçladıklarını söyledi. Köksal, 4 Ekim’de başlayıp 7 Ekim’de son bulan sempozyum bildirilerinin 2017 yılı içinde hem elektronik hem basılı ortamda yayımlanacağını ifade etti.

sergi-12

Gabriel'in Notları Akademisyenlere Yol Gösteriyor

Rektörümüz Orbay yaptığı konuşmada Anadolu üzerine yaptığı çalışmalarla tanınan Fransız Sanat Tarihçi Albert Gabriel’in 1930’lu yıllarda kaleme aldığı bir eserinden örnek verdi. Gabriel’in bu eserinde Amasya’dan övgüyle bahsettiğine değinen Orbay, o cümleleri şöyle sıraladı: ‘’Amasya eski ve orta çağlarda, yakın dönemlerde geçmişin tüm görkemini, parlaklığını, şatafatını yaşamış ve bunlara tanıklık etmiş hemen hemen Anadolu’daki tek şehirdir. Bu şehrin evlatları Amasya’nın özelliklerini ortaya çıkarmak, açıklamak; eski alın yazısına, tarihine kavuşturmak için çalışmalıdır. Bu tarih onların elindedir. Onlar şehirlerinin geçmişiyle, bugünüyle ve geleceğiyle her zaman onur duymalıdırlar.’’

Orbay, Gabriel’in Amasya’yla ilgili tarihe düştüğü notun akademisyenlere de bir yol gösterici olduğunun altını çizerek; şehrimiz, ülkemiz için var gücümüzle çalışmamız gerektiğini vurguladı.

Ülkemizin iktisadi ve ekonomik gelişiminin daimî olabilmesi sosyal bilimlere de aynı oranda değer verilmesi gerektiğini söyleyen Orbay ‘’Dünü çok iyi bileceğiz, iyi yönleriyle bugüne taşıyacağız ve ileriye yönelik bir vizyon belirleyeceğiz.’’ ifadelerini kullandı. Rektör Orbay katkılarından dolayı Amasya Valiliğine, Amasya Belediyesine ve Sempozyum Düzenleme Komitesine teşekkür etti.

semp1

Akademik Çalışmalardan Fazlasıyla İstifade Ediyoruz

Belediye Başkanı Cafer Özdemir ise yaptığı konuşmada Amasya'nın tarih ve kültür şehri olduğunu, bu çerçevede sempozyumun faydalı olacağını belirtti. Özdemir, ‘’Yerel yönetimler olarak şehrimizin tanıtımı, kültürel varlıklarının ortaya çıkarılması için birçok çalışma yapıyoruz. Üniversitedeki çalışmalardan da her zaman istifade ediyoruz. Üniversitemiz çatısı altında akademisyenlerimizin bilime dayalı somut verilerle şehrimizin kültürel zenginliklerini ve değerlerini ortaya çıkarmasını Amasyalı bir vatandaş olarak çok anlamlı olduğunu düşünüyorum. Heyecanla tebliğlerin sonucunu bekliyoruz.’’ dedi.

Bu Çalışmalar Gençlerimize İlham Kaynağı Olacaktır

Vali Varol ise konuşmasında şunları kaydetti: “Öncelikle bu etkinliğin düzenlenmesini sağlayan başta Rektörümüz olmak üzere tüm çalışma ekibine, bilimsel etkinliğe yurtiçi ve yurtdışından katılan değerli misafirlerimize teşekkür ediyorum. Çok kıymetli hocalarımızın yaptığı bu etkinlikler, üniversitelerin bilimsel çalışmalarının araştırılmasına bir vesiledir. Bu sempozyum tarih, edebiyat dünyasına ve gençlerimize ilham kaynağı olacaktır. Bizlerde sizlere ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduk. Böylesine güzel akademik çalışmalarda tekrar birlikte olmak dileğiyle, hepinize teşekkür ediyorum.”

Amasya, Selçuklu ve Osmanlı Mimari Özelliklerini Günümüze Taşımıştır

Açılış konuşmalarının ardından Tarihçi Yazar Prof. Dr. Tuncer Baykara ‘’Amasya’daki Eski (1974,77 ve 1980) Araştırmalarım ve Neticesi’’ başlıklı tebliğinde Amasya’ya dair araştırmalarını izleyicilerle paylaştı.

semp4

Baykara; ‘’Anadolu Selçuklularının siyasi çöküşü ile birlikte beyliklerin ortaya çıktığı 14. yüzyıl, Osmanlı Beyliği mimari dilinin oluşum sürecini ortaya koyar. Selçuklu Devleti’nin varlığını sürdürdüğü coğrafi bölge ve yüzyıl düşünüldüğünde, daha sonra kurulan Osmanlı Beyliği ile arasında hem coğrafi çerçevede farklı dağılım alanı, hem de yüzyıl farkı görülür. Ancak Bizans sürecinde önemli bir Danişmendli merkezi olan Amasya, 14. yüzyılın ikinci yarısından itibaren Osmanlı Beyliğince fethedilen Ankara, Tokat, Antalya, Sivas gibi diğer tüm kentlerden farklı olarak, İslam şehri niteliği ile beraber Selçuklu ve Osmanlı Beyliği dönemlerinin mimari örneklerini büyük ölçüde günümüze taşımıştır. Bu nedenle Amasya, hem Selçuklu hem de Osmanlı Beyliği dönemi imar faaliyetine sahne olmuş tek kent konumundadır. Selçuklu ve Osmanlı süreçlerini arka arkaya yaşamış olan Amasya’nın Selçuklu yerleşmesi ve aynı zamanda Selçuklu coğrafyası üzerinde kurulmuş bir kent olması nedeni ile mimari eserler üzerinde, dönemin diğer yapılarından farklı olarak mevcut Selçuklu geleneğin yansımaları dikkati çeker.’’ cümlelerini kaydetti.

Amasya’nın tarihinin, kültürünün, dil ve edebiyatının tartışılacağı sempozyumda toplam 102 bildiri sunuldu. Sempozyum 7 Ekim’de düzenlenen kültürel gezi ile son buldu.

İlgili Haber:

Amasya Tarihine Işık Tutan Sergiye Yoğun İlgi