Turnitin İntihal Önleme Programı Eğitimi

Araştırmacıların yayınlanan eserlerinin içerisinde, bilinçli ya da bilmeden kaynak gösterilmeksizin ifade, buluş ve düşüncelerin yer almasının önüne geçilmesi için abone olunan, 'Turnitin Akademik İntihali Engelleme Yazılımı'nın kullanımına yönelik olarak Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca Turnitin İntihal Önleme Programı Eğitimi Semineri düzenlendi. Eğitimi Turnitin Uzmanı Serdinç Kaya verdi.

Turnitin İntihal Önleme Programı Eğitimi 02

Enstitülerinde hazırlanan tezlerde usulsüz alıntıları engellemek, alıntı düzeylerinin ölçülmesi ve araştırmacıların bilimsel katkısının değerlendirilmesi amacıyla, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanlığınca aboneliği yapılan web tabanlı Turnitin sistemiyle ilgili eğitim programa enstitülerdeki tez yürütücüsü akademisyenler, yüksek lisans ve doktora öğrencileri katıldı.

Turnitin İntihal Önleme Programı Eğitimi 01

Turnitin Uzmanı Serdinç Kaya verdiği eğitimde; sisteme yüklenen tezlerin çok geniş bir veri havuzundaki kaynaklarla otomatik olarak karşılaştırıldığını; alıntılar, benzerlikler ve usulsüz kaynak kullanımlarının tespit edilerek bir benzerlik raporu oluşturulduğunu belirtti. Kaya, Turnitin'le araştırmacıların veri havuzunda yer alan internette arşivlenmiş veya güncel web sayfalarıyla; bilimsel elektronik veri tabanlarında yer alan dergi, makale ve elektronik kitaplarla karşılaştırma yapabildiklerini belirtti.