Mustafa Kemal’den Mehmet Akif’e Milli Mücadele Ruhu

Üniversitemiz ve Kutlubey Okulları iş birliğiyle İstiklal Marşımızın TBMM’de kabul edilişinin 97’inci ve Çanakkale Deniz Zaferi'nin 103’üncü yıl dönümü anısına Mustafa Kemal’den Mehmet Akif’e Milli Mücadele Ruhu başlıklı bir panel düzenlendi.

Mustafa Kemal’den Mehmet Akif’e Milli Mücadele Ruhu 01

Kutlubey Okulları Kurucu Temsilcisi Orhan Şahin’in yönettiği panelde üniversitemiz öğretim üyeleri Prof. Dr. Kemal Polat, Prof. Dr. Mehmet Fatih Köksal, Doç. Dr. Songül Keçeci Kurt ve Doktor Öğretim Üyesi Ümmü Gülsüm Tarakçı Gül konuşmacı olarak katıldı. Belediye Kültür Merkezinde yapılan programa Valimiz Dr. Osman Varol, İl Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Güneş, kamu kurum kuruluş temsilcileri, öğrenciler ve Amasyalı vatandaşlar katıldı.

Kutlubey Okulları öğrencilerinin günün anlam ve önemine uygun hazırladıkları programın ardından panel programına geçildi.

Mustafa Kemal’den Mehmet Akif’e Milli Mücadele Ruhu 05

Panelistlerden ilk konuşmacı Yrd. Doç. Dr. Songül Keçeci Kurt; istiklal Marşı'nın yazılışına giden süreci izleyicilerle paylaştı. Kurt; 'Cumhuriyet kurma hazırlığında olan TBMM'nin bağımsızlığının sembolü sayılacak bir marşa ihtiyacı vardır. Böyle bir marş ile halkın moral gücü sağlam tutulacak, TBMM düzenli orduyu kurarken ordu-millet dayanışması sağlanacaktır. Öncelikle bir yanşma tertiplenmiş, yarışmaya 724 şiir gönderilmiş ancak bu şiirlerin hiçbiri milli marş olmaya değer görülmemiştir. Bu arada böyle bir şiiri ancak Mehmet Akif'in yazabileceği bilinmektedir. Gazi Mustafa Kemal İstiklal Marşı'nın kabulünü Meclis'te ısrarla savunmuş ve 'Bu marşın istiklal davamızı anlatışı yönünden büyük manası vardır. Benim en beğendiğim parçası ise Hakkıdır hür yaşamış bayrağımın hürriyet/Hakkdır Hakk'a tapan milletimin İstiklal’ demiştir. Atatürk bu dizelerin Türk milleti tarafından daima hatırlanmasını istemiştir.” cümlelerini kaydettL

Mustafa Kemal’den Mehmet Akif’e Milli Mücadele Ruhu 04

Akif İstiklal Marşı’nı Türk Milletine Armağan Etti

İstiklal Marşı’nın Ruhu başlıklı bir sunum yapan Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. M. Fatih Köksal; ‘’Mehmet Âkif ‘Kahraman Ordumuza’ ithaf ettiği İstiklâl Marşı için ‘O şiir artık benim değildir. O, milletin malıdır. Benim milletime karşı en kıymetli hediyem budur.’ demiştir. Ve bu düşüncelerle tüm şiirlerinin yer aldığı Safahat’a İstiklal Marşı’nı koymamıştır.’’ dedi.

İstiklal Marşı’nın dizelerini tek tek yorumlayan Köksal; İstiklal Marşı’nın ilk dizesinin ‘Korkma’ kelimesi ile başladığını ve İstiklal Marşı’nın her hecesinin, dizesinin sembolik anlamlar taşıdığını kaydetti. Köksal; ‘’Akif, ‘Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak’ dizelerinde vatandaki son ocak sönmeden bu milletin yıkılmayacağını, yok olmayacağını söyleyerek Türk millettinin bağımsızlık mücadelesine dikkat çekmiştir. Atatürk’ün de buna benzer bir sözü vardır. Atatürk ‘Eğer bir gün umutsuzluğa düşerseniz Toros dağlarına bakın ve orada tüten bir ocak görürüseniz, bu milletin istikbalinden asla korkmayın, bu millet asla yıkılmayacaktır, diyor. Akif ve Atatürk aslında aynı şeyi farklı kelimelerle söylüyor.’’ cümlelerini kaydetti.

Mustafa Kemal’den Mehmet Akif’e Milli Mücadele Ruhu 02

Akif Cehalete savaş Açtı

Akif’in Milli Mücadeleye Katkıları ve Batı Medeniyetine Bakışı başlıklı sunumunda Dr. Ümmü Gülsüm Tarakçı Gül; Akif toplumu çok iyi bilen bir şairdir. Önce toplumdaki problemleri, sorunları tespit ediyor. Akif'in toplumun düştüğü ümitsizlik, yeis, bencillik bataklığına şiddetle itiraz ediyor. Bütün bu olumsuzlukların temelinde tek bir kelimenin yattığına inanıyor: cehalet. Akif cehalete savaş açmıştır; cehaletin reçetesi Akif'e göre marifet, ilimdir. Akif; ilim Batı'daysa 'gidip alacaksın' diyor. Batı'dan ilimi alacağız ama milli değerlerimize ters düşen hiçbir şeyi almayacağız. Akif; hiçbir şey yapmayan, tevekkülü yanlış anlayan, kaderciliğe teslim olmuş anlayışa da itiraz ediyor. Eğer çaba harcamazsan kaderi suçlu bulursun, diyor. Akif'e göre çalışmayan gayret etmeyen bir toplum yer yüzünden silinecektir. İstiklal Marşı Şairimiz Mehmet Akif Ersoy; Asım adıyla gençlere şu mesajı verir: Sahipsiz olan Memleketin Batması haktır/Sen sahipsiz olursan bu vatan batmayacaktır." cümleleriyle Akif'in gençlerden beklentisini dile getirdi.

Mustafa Kemal’den Mehmet Akif’e Milli Mücadele Ruhu 03

Akif Sancılı Bir Dönemin Şairidir

Prof. Dr. Kemal Polat ise Mehmet Akif ve din olgusu üzerine bir sunum yaptı. Akif’in derdinin insanlar arasına doğru bir din algısını yerleştirmek olduğunu söyleyen Polat; ‘’Akif sancılı bir dönemin şairidir; onun şiirlerinde milletimizin serzenişlerini, gözyaşlarını, figanlarını, sıkıntılarını görürüz. Akif’in ele aldığı en önemli konulardan birisi de dindir. Akif’in din algısının anlayabilmemiz için Akif döneminde dine nasıl bakılıyordu; bunu bilmemiz gerekiyor. Hurafelerin ve şekilciliğin hâkim olduğu; gerçek din anlayışının ortadan kalktığı bir dönemdir ve Akif bu din anlayışlarından şikayetçidir. Bir takım din anlayışlarını bertaraf ederek; Kuran’ın din anlayışını hâkim kılmak gerektiğini söylüyor.’’ dedi.

Akif'e göre dinin gelişmeye, yükselmeye engel olmadığını; ona göre bilakis ilerlemenin lokomotifi olduğunu kaydeden Polat; "Akif için dinsiz bir hayatın kıymeti harbiyesi yoktur ve dinin ilim yoluyla tahsil etmek gerekir. Onun idealinde hayat şerefle, şeref imanla, iman ahlakla, ahlak İslam'la, İslam ise ilerleme ve fen ile mümkündür. Akif, islam toplumlarının geri kalmasının sebebini Kuran'dan ayrılmaya İslam'dan uzaklaşmaya bağlıyor.” diyerek sunumunu bitirdi ve gençlere Kuran ve Safahat'ı okumalarını tavsiye etti.

Mustafa Kemal’den Mehmet Akif’e Milli Mücadele Ruhu 06

Program sonunda Valimiz Dr. Osman Varol, panelistlere teşekkür ederek plaketlerini takdim etti.