“Milli Yem-Milli Gübre Üretimi” İçin KUSİ İş Birliği

KUSİ (Kamu Üniversite Sanayi İş Birliği) kapsamında Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay; KUSİ İl Temsilcisi Doç. Dr. Arif Gök, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Tuba Yıldırım, Merkezi Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Melek Gül, Suluova MYO Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Murat Karavin, Dr. Öğr. Üyesi Gözde Kılınç ve Dr. Öğr. Üyesi Ferda Eser’in de katılımıyla BG EXPERT NUTRİTİON firmasına bir ziyaret gerçekleştirdi.

yem 1

Ziyaret kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay‘la birlikte ‘Proje Odaklı İş ve Güç Birliği’ oluşturulmaya karar verildi. Kanatlı alanında yem katkı ve diğer ürünlerin üretilmesi ve testlerinin gerçekleştirilmesi için Dr. Öğr. Üyesi Gözde Kılınç ve Dr. Öğr. Üyesi Ferda Eser firma ile eşleştirildi. Bu sayede ithal ikame olan yem katkı maddelerinin yerlileştirilmesi sağlanacak ve ihracat kapasitesi artırılacak.

yem 2

Büyükbaş ve küçükbaş hayvanların yerli üretici için hem et ve süt miktarlarının artırılması hem de yüzde 70’in üzerinde dışa bağımlı olduğumuz yem katkı maddelerinin yerlileştirilmesi sağlanacak ve ihracat yapılacaktır. Bu proje ortaklığımız için Doç. Dr. Tuba Yıldırım ve Doç. Dr. Melek Gül danışmanlığında Merkezi Araştırma ve Uygulama Merkezimizde analiz ve testler gerçekleştirilecek.

Ziyaretten dolayı Rektörümüz Orbay’a teşekkür eden Firma Sahibi Bekir Gümüş, üniversitemizin KUSİ kapsamında son iki yılda ciddi projelerle Amasya sanayicisine destek olduğunu ifade etti.

yem 3

BG EXPERT NUTRİTİON firması; kanatlı, büyükbaş, küçükbaş ve balık türlerine yönelik premiks ve yem katkı ürünleri üretimi yapmaktadır. Üretilen katkı maddeleri ile kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların sağlığı, ihtiyaçlarının karşılanması ve yem kaynaklarının yeterli şekilde verilmesi sağlanmaktadır. Bu ihtiyaçlar uygun şekilde karşılanamaz ise büyüme, üreme, üretim yeterli bir şekilde olmamaktadır. Firma, hayvan beslenmesinde gerekli besin maddelerinin birbiriyle olan ilişkilerini dikkate alarak, uygun miktarlarda verilmesini de sağlamakta olup bu besin maddeleri içerisinde gerekli olan vitamin ve mineralleri de sağlamaktadır. Hali hazırda %70’in üzerinde ithal edilen vitaminler, hayati fonksiyonlar için gerekli ancak hayvan vücudunda sentezlenememektedir. Eksiklikleri durumunda hayati fonksiyonlarda aksamalar, bozulmalar şekillenmekte ve buna bağlı olarak hayvanlarda birtakım semptomlar görülmektedir. Bu durum doğum sonrası ciddi hayvan kayıplarına neden olmakta ve ülkemizi hayvan yetiştiriciliğinde dünyadaki ortalamanın altına düşürmektedir. Aynı zamanda kanatlı, büyükbaş ve küçükbaş verimlerini ciddi azaltmaktadır.

yem 4