Kentsel Mekana Müdahaleler II Çalıştayı

Yürütücülüğü; Mimarlık Fakültesi öğretim elemanları Yrd. Doç. Dr. Bige Şimşek İlhan, Öğr. Gör. Pınar Çalışır Adem ve Arş. Gör. Deniz Özge Aytaç tarafından yapılan “Kentsel Mekana Müdahaleler” çalıştaylar serisinin ikincisi olan “Kentsel Dokuda Mimari Spekülasyonlar: Özgün Mahalle Dokusunda Çağdaş Mekan Oluşturma Denemeleri-Amasya Örneği” alt başlıklı çalıştay 12-15 Haziran tarihleri arasında yapıldı. Çalıştayın “Final Sergisi”, 16 Haziran 2017 tarihinde başlayan bir programla gerçekleştirildi.

çalış2

Çalıştayın “Final Sergisi”, Mimarlık Fakültesi Giriş Holünde gerçekleştirildi. Çalıştaya katılan Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı ve Şehir ve Bölge Planlama Bölümlerinden 23 öğrenci; Final Sergisi programına iştirak eden Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Telhat Özdoğan ve Prof. Dr. Kemal Polat, Mimarlar Odası Amasya Şubesinden Hakkı Göztaş ve Hüsamettin Seçilmiş ve diğer davetlilere 12-15 Haziran boyunca çalışarak ürettikleri çalıştay ürünlerini anlattılar.

çalış1

Çalıştayın yürütücülüğünü yapan Mimarlık Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Bige Şimşek İlhan; bir hafta boyunca oldukça yoğun bir tempoda çalıştıklarını belirterek “Amasya Kenti; Mimarlık, Planlama ve Kentsel Tasarım arakesitinde çalışmalar yapabilmek için zengin bir labaratuvar. Bu kez iki rota halinde Amasya’nın Hatuniye-Helkıs-Sofular ve Dere- Gökmedrese-Şehirüstü Mahallelerini gezerek kentin damarları olan, karşılaşma-akış-diyalog mekanları olan sokaklarına odaklandık ve Geleneksel Dokuda Ender, Anormal, Sıklıkla Rastlanan Artifaktları (Dokunsal, İşitsel, Görsel, Duyumsal v.b.) keşfetmeye çalıştık. Bu çalışmaları bir tema ekseninde yapmaları için öğrencilerimize kuramsal temelli seminerler verdik. Seminer konularımız; “Algı, Düşünce ve Tasarım İçin Haritalama: Veri İşleme ve Görselleştirme” / “Melez Mekan Oluşumu, Kente, Kimliğine Katkısı” / “Kamusal Sanat” üzerine üç konuda oldu. Öğr. Gör. Pınar Çalışır Adem ve Arş. Gör. Deniz Özge Aytaç tarafından verilen bir günlük hızlı bir Photoshop ve SketchUp eğitiminin ardından geçtiğimiz Stüdyo Çalışmalarımızda ise, öğrencilerimiz; sokaklarda saptadığımız bu artifaktların haritalanması ve bir tema ekseninde çeşitli kamusal sanat tasarımların geliştirilmesi üzerinde yoğunlaşarak posterler ve maketler ürettiler. Sonuç ürünler olarak; mahallelerde rastlanan özgün strüktürleri değerlendirerek ve yorumlayarak “21. Yüzyılın Çağdaş Mekanlarını Oluşturma Denemeleri” yapmış oldular.” dedi.

çalış3

Geçen yıl Bahar Yarıyılında ilkini “Geleneksel Dokuda Mimari Spekülasyonlar: Sayısal Yöntemlerle Kent Bilgisi Üretimi ve Tarihi Kent Dokusunda Yeni Yapılaşma Önerileri-Amasya Örneği” alt başlığı ile Hatuniye Mahallesi özelinde gerçekleştirdikleri Çalıştaylar Serisinin üçüncüsünü de yine farklı bir alt başlıkla Ekim ayında gerçekleştirecek olan Çalıştay yürütücüleri; düzenledikleri bu Çalıştaylar ile kentsel çevreyi analiz etme ve sentezleme, tanımlanan problem üzerinden çözüm yolları arama ve kent için üretme gibi pratikler üzerinden, yerinde “keşfetme-öğrenme-uygulama”ya yönelik olarak bu Çalıştaylar Serisini düzenlediklerini ve  öğrencilerinin meslek eğitimleri dışında, bu tür bilimsel etkinlikler ile vizyonlarını geliştirmeyi ve takım çalışmasının önemini algılatmayı hedeflediklerini ifade ettiler.

çalıştay5 (2)

Program; Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay, Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Telhat Özdoğan ve Prof. Dr. Kemal Polat, Mimarlar Odası Amasya Şubesinden Hakkı Göztaş ve Hüsamettin Seçilmiş tarafından öğrencilere Katılım Belgelerinin takdim edilmesi ile sonlandı. Çalıştay ürünleri ilgi duyan herkes için 10 Temmuz 2017 tarihine kadar Mimarlık Fakültesi Giriş Holünde sergilenecektir.

çalış6