IV. Uluslararası Hamza Nigâri Sempozyumu Gerçekleştirildi

IV. Uluslararası Hamza Nigâri Sempozyumu üniversitemiz ev sahipliğinde Fen Edebiyat Fakültesi çatısı altında gerçekleştirildi. İki yılda bir yapılan ve uluslararası katılımlı sempozyumun ilki de 2012 yılında üniversitemizde yapılmış olup ikincisi Bakü’de, üçüncüsü ise Azerbaycan’ın eski başkenti Şamahı’da düzenlenmişti.

IV. Uluslararası Hamza Nigâri Sempozyumu Gerçekleştirildi 01

İpekköy Yerleşkesi konferans salonunda yapılan programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Kemal Polat; sempozyumun önemine ilişkin yaptığı değerlendirmede ‘kardeş ülke’ kavramının söylemden eyleme dönüştüğünü ifade etti. İki ülke kardeşliğinin projelerle, bilimsel ve kültürel faaliyetlerle pekiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Prof. Dr. Polat; ‘’Sempozyumun konusu olan, sanat eserleri, tarihi eserler, kültürel miras bir milletin kimliği, tapu senetleri, tescilli kayıtlarıdır ve varlığının delilidir. Amacımız bu önemli değerlere halkımızın ve bilim dünyasının ilgisini çekmek, bilgi sahibi etmek ve geçmiş kültürel mirasımızı gelecek nesillere aktarmaktır. Üniversitemiz, uluslararasılaşmaya, interdisipliner çalışmalara önem vermekte ve diş ülkelere açılmak istemektedir. Bu programı dini ve milli kültürümüzün özelliklerinden biri olan komşuluk hakkı gereği ve kardeşlik bağlarımızdan dolayı sizinle yapmamız bizim için ayrı bir önem arz etmektedir. Bu sempozyumun daha önemli ortak projelere vesile olmasını temenni ediyoruz. İki kardeş ülke arasında ilişkilerimizin daha sağlıklı, bilimsel temellere oturması ve uzun soluklu olması için, artık duygusal zeminden daha akılcı ve ciddi bir alana çekmemiz, ortak noktalarımız kadar farklı yönlerimize de göz atmamız, farklı yönlerimizi de dikkate almamız gerektiğini düşünüyoruz.’’ dedi.

Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin 100’üncü yıl dönümü olması vesilesiyle sempozyumun konusu “Azerbaycan Halk Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 100. Yılında Türkiye-Azerbaycan İlişkileri’’ olarak belirlendi.

IV. Uluslararası Hamza Nigâri Sempozyumu Gerçekleştirildi 02

Uluslararası sempozyuma İtalya, Gürcistan, Azerbaycan, İran ve Rusya’nın da aralarında olduğu ülkelerden katılım olup  ‘Azerbaycan Tarihi Azerbaycan Edebiyatı, Azerbaycan Sanatı, Azerbaycan Türkçesi, Mir Hamza Nigari’nin Dil ve Üslubu, Tarihte Azerbaycan Türkiye İlişkileri, Sanat Alanında Azerbaycan Türkiye İlişkileri, Azerbaycan’dan Türkiye’ye Göçler ve Tarih-Edebiyat-Sanat Alanında Etkileri, Mir Hamza Nigâri ve Sanatı, İsmail Şirvani ve Tasavvuf, Amasyalı Azerbaycan Türkleri, Azerbaycan Müziği ve Türk Müziğine Etkileri, Tarih-Edebiyat-Sanat Alanında Tanınmış Ortak Şahsiyetler’ alt başlıklarında sunumlar gerçekleştirildi.

IV. Uluslararası Hamza Nigâri Sempozyumu Gerçekleştirildi 03

Sempozyum bildiri kitabının da yayınlandığını bildiren Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Metin Hakverdioğlu; onlarca bilim insanıyla Amasya’da buluşarak iki gün boyunca süren bir bilim şöleni yaşandığını kaydetti. Hakverdioğlu sempozyumun gerçekleşmesinde üniversitemiz ile AZERDER Amasya, Azerbaycan Türkleri Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği, Azerbaycan MİRAS Derneği, Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesinin birlikte çalıştığını ve Amasya Valiliği, Amasya Belediyesi, Suluova Belediyesi, Merzifon Belediyesinin de sempozyuma destek sunduğunu söyledi.

IV. Uluslararası Hamza Nigâri Sempozyumu Gerçekleştirildi 04

Sempozyumun galasının ise Suluova’da yapıldığını duyuran Dr. Hakverdioğlu galada Azerbaycan’ın kuruluşunun yüzüncü yılının coşkuyla kutlandığını bildirdi.