İlk Açık Kalp Ameliyatı da Başarıyla Gerçekleştirildi

Üniversitemiz Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesinde ilk ‘Açık Kalp Ameliyatı (By-pass)’ başarıyla gerçekleştirildi. Bu gelişme ile sağlık alanındaki temel hedeflerimizden bir olan ‘hasta sevklerinin önüne geçme’ noktasında önemli bir adım daha atılmış oldu. İlk by-pass işlemi ise göğüs ağrısı şikâyeti ile hastanemize başvuran 63 yaşındaki Fadime Ünal isimli hastaya uygulandı.

İlk Açık Kalp Ameliyatı da Başarıyla Gerçekleştirildi 01

İlimizden yapılan hasta sevklerinin yüzde 63'ünü kardiyovasküler sistem hastalıklarından kaynaklanması üzerine öncelikli olarak hastanemize Koroner Anjiyografi Ünitesi kurulmuş; burada uzmanlarımızca işlemlere başlanılmıştı. Geçtiğimiz günlerde 84 yaşındaki bir hastaya ilk koroner anjiyografi işlemi başarıyla uygulanmış ardından ise iki hastaya koroner by-pass yapılarak bir ilke daha imza atıldı.

Kalp Damar Cerrahi Polikliniğine başvuran Fadime Ünal’a yapılan koroner anjiyografide kalbi besleyen üç damarın tıkalı olduğu anlaşıldı. Aynı zamanda diyabet hastası da olan Ünal’ın genel durumu ve tıbbi endikasyonları kardiyoloji ve kalp damar cerrahi uzmanlarımız tarafından değerlendirildi. Tetkikler sonucunda açık kalp ameliyatı yapılması gerektiğine karar verilen vatandaşımızın kalbini besleyen tıkalı damarlar başarılı bir operasyonla değiştirildi. Beş saat süren ameliyat sonrası servise alınan Ünal, "Allah doktorlarımızdan razı olsun. Benim için ellerinden geleni yaptılar. Hepsine çok teşekkür ediyorum." dedi.

Ünal’ın ardından 73 yaşında Zekeriya Yağmur adlı vatandaşımıza da koroner by-pass ameliyatı başarılı bir şekilde yapıldı. Hastanın tedbir amaçlı Kardiyovasküler Cerrahi (KVC)Yoğun Bakım Ünitesinde tedavi ve takibine devam edildiği bildirildi.

İlk Açık Kalp Ameliyatı da Başarıyla Gerçekleştirildi 02

Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Murat Şahin yaptığı açıklamada ‘’Hastanemizde ilk koroner by-pass ameliyatını gerçekleştirmenin gururunu yaşıyoruz. Yaptığımız ameliyatlarla ilimizde bir ilki daha gerçekleştirdik. Ameliyatları gerçekleştiren Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Serdar Badem ve Koordinatör Hastanemiz Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. Cemal Levent Birincioğlu, Doç. Dr. Gökhan Lafçı, Doç. Dr. Nevriye Salman, Uzm. Dr. Doğan Sert ve ekibine teşekkür ediyorum. Kalp Damar Cerrahisi Ameliyathanesi ve KVC Yoğun Bakımının hizmete açılmasında bize her türlü desteği veren başta Valimiz Dr. Osman Varol'a, Milletvekillerimiz Prof. Dr. Naci Bostancı ve Av. Haluk İpek’e, Belediye Başkanımız Sayın Cafer Özdemir’e, Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay'a ve Sağlık Bakanlığı yetkililerine, hekimlerimize ve emeği geçen personellerimize teşekkür ediyorum.’’ dedi.

İlk Açık Kalp Ameliyatı da Başarıyla Gerçekleştirildi 03

Hasta Sevklerinin Önüne Geçmeyi Amaçlıyoruz

Konuyla ilgili bir değerlendirme yapan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay ‘sağlık’ alanında yapılan çalışmaları her geçen gün bir adım ileri taşıdıklarını söyleyerek tüm yeniliklerin ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını temenni etti.

Geçtiğimiz günlerde hastanemizde ilk kez koroner anjiyografi işleminin başarıyla uygulandığını hatırlatan Orbay, bu işlemin ardından iki hastaya da başarıyla by-pass yapıldığını belirtti. Bu başarıların Koroner Anjiyografi Ünitesinin açılmasıyla başladığını belirten Orbay; istatistiklere göre ilimizde en çok kordiyovasküler sistem hastalıkları sebebiyle sevklerin olduğunu, hastane altyapısının geliştirilerek bu sevklerin önüne geçmeyi amaçladıklarını belirtti. Tüm hastalara acil şifalar dileyen Orbay, Atatürk’ün ‘’Beni Türk Hekimlerine Emanet Ediniz’’ sözünü hatırlatarak şartlar oluşturulduğunda hekimlerimizin en iyisini başardığını kaydetti.