İ. Hakkı Göztaş Anısına Söyleşi ve Proje Sergisi

Mimarlık Fakültesi tarafından geçtiğimiz şubat ayında kaybettiğimiz Amasyalı Mimar İ. Hakkı Göztaş anısına bir program düzenlendi.

İ. Hakkı Göztaş Anısına Söyleşi ve Resim Sergisi 03

Üniversitemizin misafir öğretim elemanı olup tecrübelerini gençlerle paylaşan ve fakültenin birçok etkinliğine destek veren Göztaş’ın anıldığı programa Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay, Baro Başkanı A. Melik Derindere, Mimarlar Odası Amasya Şubesi Başkanı Hüsamettin Seçilmiş, Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu, öğretim elemanları, öğrencilerimiz ve Göztaş’ın dostları, yakınları katıldı.

Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Öğretim Üyesi Dr. Bige İlhan; Göztaş’ın çok başarılı, saygılı, dürüst, görgülü, kibar, bilge, duygusal, içten, hassas, güvenilir, dost, samimimi ve bir o kadar da mütevazı ve vakur bir insan olduğunu söyledi.

İ. Hakkı Göztaş Anısına Söyleşi ve Resim Sergisi 04

İlhan; ‘’İ. Hakkı Göztaş; ben, çalışma arkadaşlarım ve bölüm öğrencilerim için çok şey ifade ediyor. Her deneyimimizde onun bilgeliğinden, hayata karşı tutumundan, çok şey öğrendik. Amasya’yı; memleketini çok seven Hakkı Göztaş’tan dinlemek, öğrenmek, anlamak büyük bir zevkti. Bu sohbetlerini çok özleyeceğiz. Bazı insanlar vardır, anarken güzel bir tebessüm bırakır yüzlerde, eksikliği hep hissedilir. İşte Sevgili Hakkı Göztaş da bizim için bir tebessüm...’’  dedi.

Anma programında bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay; İ. Hakkı Göztaş’ın Mimarlık Fakültesinin kuruluşundan bugünkü geldiği aşamaya kadar çok katkı sağladığını; fakültenin kurumsallaşmasında büyük emekleri olduğunu söyledi.

İ. Hakkı Göztaş Anısına Söyleşi ve Resim Sergisi 05

Göztaş’ın Amasya deyince duygulanan, dolu dolu konuşan tam bir beyefendi olduğunu söyleyen Orbay; ‘’Meslek etiğiyle dolu bir insandı. Hiçbir mecburiyeti olmamasına rağmen öğrencilerimize her zaman destek oldu, arşivini açtı. Şehirlerin makineleşmesine karşı olan, şehrin ruhuyla yaşaması gerektiğine inanan bir insandı. Biz de üniversite olarak, şehrin bu ruhla korunması noktasında gerekli duyarlılığı gösteriyoruz. İzinden gidecek genç mimar arkadaşlara da başarılar dilerim. Ruhu şad olsun.’’ cümlelerini kaydetti.

Mimarlar Odası Amasya Şubesi Başkanı Hüsamettin Seçilmiş yaptığı konuşmasında ‘’Onunla çalışmak, söyleşmek hepimize keyifli dakikalar yaşatırdı. Sohbetlerinde birdenbire konunun içine bir fıkra yerleştirir çevresindekileri gülümsetir, karamsarlığa asla müsaade etmezdi. O mimardı, arkeologdu, edebiyatçıydı, sanat tarihçiydi. Okurdu, araştırırdı, paylaşırdı. Kent adına her türlü aktivitede bilgi dağarcığında ne varsa paylaşır, maddi ve manevi desteğini asla esirgemezdi. Güzel bir dosttu, güzel bir insandı.’’ cümleleriyle duygularını ifade etti.

İ. Hakkı Göztaş Anısına Söyleşi ve Resim Sergisi 02

Samsun Mimarlar Odası Başkanı İshak Memişoğlu ise ‘’Mimarlık mesleği usta çırak, abi kardeş ilişkisiyle ilerleyen bir meslektir. Dolayısıyla o bizim abimizdi. Hakkı Abi’nin meslek alanında yapmış olduğu çalışmalar ve mesleğin örgütlenmesine yaptığı katkıları çok yakından biliyorum. Hakkı Abi derin bir insandı, yaşama dair anlamlı saptamaları tespitleri vardı. Mimarlıkla yaşamı çok anlamlı bir biçimde örtüştürdüğünü ve yaşamın içerisinde mimarlığın ne olduğunu, mimarlığı kaybederken yaşamdan neler kaybettiğimizi bize çok iyi anlattı.’’ dedi.

Memişoğlu şöyle devam etti:

‘’Hakkı Abi’nin Amasya özelinde de çok ciddi kaygıları vardı.  Çünkü insanlar mekanları yaratıyorlar, inşa ediyorlar; fakat onun içine girdikten sonra artık mekanlar insanları yönlendirmeye ve şekillendirmeye başlıyor. Dolayısıyla bu manada mimari mekânın ne kadar önemli olduğunu çok anlamlı bir biçimde bize aktarmıştı. Kaygılarının da ne kadar hakkı olduğunu zamanla gördük. Geçmişten gelen birikimlerimizin zaman içerisinde   ona hiç eklemlenmeden, onunla bir bağlantı kurmadan yeni bir kulvara taşıdığımızda nasıl savrulduğumuzu gördük. Bu, Hakkı Abi’nin sadece tarihi binalara duyduğu sevgiden kaynaklanan bir şey değildi; bu anlayışı yaşamla bağını kurma noktasında önemsiyordu. Hakkı Abi yaşam içerisinden fiziksel olarak aramızdan ayrıldı ama fikirleri ölümsüz. Bu fikirlerini de öğrencilerine o kadar güzel aktarmış ki bu program vesilesiyle buna bir kez daha şahit olduk. Hakkı Abi’nin bize bıraktığı fikirler çok değerli, bu fikirlere tutunup onları geleceğe taşımak çok önemli. Önemli olan. geleneğe eklemlenmek.’’

İ. Hakkı Göztaş Anısına Söyleşi ve Resim Sergisi 01

Sanat Tarihçi Muzaffer Doğanbaş yaptığı konuşmada Hakkı Göztaş ile yirmi beş yıldır tanıştıklarını Göztaş’ın her şeyden önce bir gönül mimarı olduğunu ve örnek bir Amasyalı olduğunu söyledi.

Hakkı Göztaş’ın eşi Firdevs Göztaş ise Göztaş’ın tüm insanları sevdiğini; gençlere her zaman önem ve değer verdiğini; gençlere hata yapma şansı da verilmesi gerektiğini söylediğini ifade ederek programda emeği geçen herkese teşekkür etti.

İ. Hakkı Göztaş Anısına Söyleşi ve Resim Sergisi 06

Mimar Hakkı Göztaş anısına konuşmaların ardından sergi gezilerek toplu hatıra fotoğrafı çekildi.