Geleceğin Hekimleri Sabuncuoğlu Şerefeddin'in İzinde

Aralarında Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencilerinin de olduğu Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi öğrencileri Tıp Tarihi dersi kapsamında Amasya’ya bir gezi düzenleyerek Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesini ziyaret ettiler. Gezi kapsamında Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay ve Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üzeyir Gök ile de bir araya gelen geleceğin hekimlerine ‘Sabuncuoğlu Şerefeddin’ izlenimlerini sorduk.

Sabuncuoğlu Şerefeddin Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesinde en çok tıp aletlerinden etkilendiğini söyleyen OMÜ Tıp Fakültesi öğrencisi Caner Şahin; ‘’Müze yetkililerinden aldığımız bilgilere göre bu aletler Sabuncuoğlu Şerefeddin’in kullandığı aletlerin bire bir aynısıymış. Hayranlık duymamak elde değil; o günün teknolojisiyle, günümüzle bu kadar örtüşen aletler tasarlamak müthiş bir vizyon. Ben Sabuncuoğlu Şerefeddin’e dair daha önce pek bir şey duymamıştım; bunun pişmanlığını yaşıyorum.’’ dedi.

tıpp

1400’lü yıllarda yaşamış Sabuncuoğlu Şerefeddin’in başarısının sırrını insanları iyileştirme dürtüsü olarak tanımlayan Şahin; ‘’17 yaşında mesleğe başlamış, çok okumuş, araştırmış, hep kendisini ileri taşımış; geleceğin hekimi olarak örnek alınacak bir kişilik.’’ ifadelerini kullanarak terimleri anlayacak düzeye geldiklerinde Sabuncuğlu Şerefeddin’in kitaplarını okumak istediğini de sözlerine ekledi.

Üniversitemiz Tıp Fakültesi öğrencisi Mehmet Onur Kutlu da Sabuncuoğlu Şerefeddin’in hekimlik anlayışından çok etkilendiğini dile getirerek ‘’Atalarımızın böyle işler yaptığını görmek bizlere gurur verdi. Sabuncuoğlu Şerefeddin gibi tarihe mal olmuş bilim insanları biz gençlere ışık tutuyor. Binlerce yıl önce yaşamış bir bilim insanı o günün koşullarında böylesine işler başarması olması çok takdire şayan bir durum. Araştıran, sorgulayan, deneyen bir hekim var karşımızda ve bizlere de aslında nasıl bir yol izlememiz gerektiğinin işaretini veriyor.’’ ifadelerini kullandı.

OMÜ Tıp öğrencisi Miray Karadeniz ise Sabuncuoğlu Şerefeddin’in yaptığı deneylerin günümüz teknolojisine çok yakın olduğunu kaydederek ‘’Kendisi o dönemin tarihine göre ileri düzeyde işler yapmış. 1400’lü yılların teknolojisiyle bunları üretebilmesi çok ilginç. Yaptığı deneyler günümüz teknolojisiyle yapılan deneylere çok yakın. Hekimlik eğitimimizin başında Sabuncuoğlu Şerefeddin ile tanışmak çok yerinde oldu. Gezide emeği geçen herkese arkadaşlarım adına teşekkür ederim.’’ sözleriyle duygularını ifade etti.

tıppp

Gençleri Amasya ve Amasya Üniversitesinde ağırlamaktan dolayı mutlu olduklarını ifade eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Üzeyir Gök, Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi hakkında bilgi verdiği konuşmasında; ‘’Fakültemizin dahili ve cerrahi branşlardaki öğretim üyesi sayısı her geçen gün artarken, pek çok branşta da asistan eğitimine başlamış bulunmaktayız. Asistan eğitimlerindeki misyonumuz ülkemizin sağlık problemlerini bilen ve bunlara karşı yeterli bilgi ve beceriyle donanmış, araştırmacı yönü olan, kendini sürekli olarak yenileyen, gelişime açık, mesleki bilgi yanı sıra sosyal yönü de gelişmiş, tıbbi etik ve insan haklarına saygılı, tanı ve tedavide ülke ekonomisini göz önünde bulunduran, sağlık politikalarını takip edebilecek özelliğe sahip, kalite standartlarına dikkat eden ve uluslararası ilişkilere hazırlıklı hekimler yetiştirmektir. ‘’ cümlelerini kaydetti.

Öğrencilerle bir araya gelip bir süre sohbet eden Rektör Orbay; 2017-2018 eğitim-öğretim yılında Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesinin ilk öğrencilerini alarak faaliyetlerine başladığını kaydetti. Orbay; Tıp Fakültesinin fiziksel alt yapısı tamamlanıncaya kadar öğrencilerin temel tıp eğitimlerine Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesinde, dördüncü sınıf itibariyle de eğitimlerine Amasya da devam edeceklerini açıkladı.

Temel tıpta altyapıyı önümüzdeki yılardan itibaren oluşturacaklarını kaydeden Orbay; Amasya Üniversitesi Tıp Fakültesi Morfoloji Binası (Temel Bilimler) inşaatının tüm hızıyla sürdüğünü ifade etti.

tıpppp

Amasya Üniversitesi olarak sağlık alanındaki çalışmalara hız verildiğini belirten Orbay; Sabuncuoğlu Şerefeddin’in izinden, Amasya’da yeniden tıp eğitiminin başladığını kaydetti. Orbay, Amasya Üniversitesinin Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sabuncuoğlu Şerefeddin SHMYO ile bundan yüzyıllar önce önemli bilimsel çalışmalara imza atan, tıp tarihinde önemli bir yere sahip Sabuncuoğlu Şerefeddin’in mirasına sahip çıktıklarını da sözlerine ekledi. Sabuncuoğlu Şerefeddin’i gençlere tanıtmanın önemine vurgu yapan Orbay; ‘Ünlü Bilim İnsanı’ndan her insanın öğrenebileceği çok şey olduğunu söyledi.