Dördüncü Öğrenci Paneli Gerçekleştirildi

Tarih Kulübü tarafından organize edilen öğrenci panellerinin dördüncüsü de gerçekleştirildi. Doğu-Batı Sentezinde İnsan Hakları konulu panelde öğrenciler konuşmacı olarak katılarak sunumlarını yaptılar. Cennet Demirkıran adlı öğrencinin panel başkanı olduğu programda Dilan Doymuş, Bernanur Gürdoğan, Sümeyye Sultan Aydınlı, Zekiye Yılmaz adlı öğrenciler panelist olarak yer aldı. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Polat, Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal, personel ve öğrencilerin katıldığı program İpekköy Yerleşkesinde yapıldı.

panel1 (2)

İnsan haklarının tarihsel gelişimiyle ilgili bir sunum yapan Dilan Doymuş; ‘’II. Dünya Savaşı sürerken 1941 yılında Amerika Birleşik Devletleri başkanı Franklin’in insan haklarıyla ilgili dört temel özgürlüğün bütün dünyada gerçekleşmesi gerektiğini söylemiştir. Bu dört temel özgürlük şunlardır; Söz ve İfade özgürlüğü, vicdan özgürlüğü, yoksulluktan kurtulma ve korkudan kurtulma özgürlüğü. II. Dünya Savaşı sonrası, savaş suçluları ve soykırım yapanlar yargı önünde hesap vermişlerdir. Fakat bu gelişmeler yine de bazı yerlerde başarıya ulaşmadı. Örneğin; Güney Afrika Cumhuriyeti, nüfusunun yüzde 90’ının siyah olmasına rağmen, ülkenin yönetimi beyaz azınlığın elinde uzun süre kaldı. Siyah halk fakir ve topraksız bırakıldı. Her tür işkenceye ve insanlık dışı davranışa tabii olundu. Siyah halkın lideri Nelson Mandela 27 yıl hapis yattıktan sonra 1990 yılında serbest bırakıldı. Yönetim çoğunluğun eline geçti. Böylece insan hakları herkes için korunmaya başlandı. Dünyadaki bazı devletler günümüzde bile baskıcı yönetimlerle yönetilmeye devam etmektedir. Fakat uluslararası anlaşmaların ve kuruluşların baskısı sonucu bu ülkelerde insan haklarına uymaya ve korumaya zorlanmaktadır.’’ dedi.

panel2 (3)

Bernanur Gürdoğan; İslam’da İnsan Hakları başlıklı sunumunda, ‘’İslâm'ın insan haklarına ilişkin temel prensipleri ‘Allah katında insanların eşit oldukları’ ve ‘adalet’tir. Adalet, hem Kur'an hem de hadislerde en yüksek değer olarak sunulmaktadır. Bugün tüm insanlık, küreselleşmenin etkisini hissetmekte ve evrensel standartlar taşıyan ve tüm yönetimlerce bireyin haklarının korunacağı, uluslararası ilişkilerde de hak ve adaletin sağlanacağı bir dünya umudunu taşımaktadır. Ama durum o ki, resmî insan hakları beyannameleri veya söylemleri bu amacı sağlamaktan uzak görünmektedir. Dünya eğer resmî deklarasyonların hakkıyla uygulandığı bir insan hakları standardını yakalayamazsa gelecek nesiller ya kaos ya da otoriter yönetimlere razı olmak gibi iki seçenekle baş başa kalacaktır. İşte din, resmi söylemlerin eyleme dönüşmesini sağlayan önemli bir güç olabilir. Çünkü hukuk sistemleri veya yasal kurallar toplumları tek başlarına düzenleyemezler, onların kültürel normlarla desteklenmesi gerekir. İslâm bu kültürel normların insan haklarını destekleyici bir şekle kavuşmasını sağlayacak unsurları kendisinde barındırmaktadır.’’ cümlelerini kaydetti.

Osmanlı’da İnsan Hakları başlıklı bir sunum gerçekleştiren Sümeyye Sultan Aydınlı ise  ‘’Osmanlılar döneminde insan hakları, birbirinden ayrı gibi görünen ve farklı isimlerle anılan müesseselerce korunmaktaydı. İster devlet adamları tarafından haksızlığa uğramış olsun, ister ticari hayatta bir şekilde aldatılmış olsun, insanlar bu neviden sıkıntılarını çeşitli mercilere götürebilirdi. Bu merciler arasında Divan-ı Hümayun, Meşihat Makamı (şeyhülislamlık), Normal Mahkemeler (şer’i mahkemeler), İhtisab ve Ahilik gibi teşkilatları sayabiliriz.’’ dedi.

Zekiye Yılmaz adlı öğrenci ise Cumhuriyet Döneminde İnsan Hakları başlıklı sunumunda; ‘’Cumhuriyet döneminde anayasaların hükümlerinden yola çıkarak, mevcut maddelerin insanlara sağlam haklar verdiği tezini ortaya çıkarabiliyoruz, bu haklar insanların birbirileri karşısında ve devlet karşısında eşit hak ve yetkilere sahip olduğunu gösteriyor. Önceki dönemlere kıyasla cumhuriyet döneminde insan hakları, çağdaşları gibi gelişim göstermiş ve özgür, eşit bir ortam kurulmuştur.’’ ifadelerini kullandı.

panel3 (1)

Program sonunda öğrencileri tebrik eden Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kemal Polat ve Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Köksal öğrencileri tebrik ederek teşekkür belgesi takdim ettiler.