Azerbaycan'da 'Hamza Nigari' Sempozyumu Yapıldı

Azerbaycan’da III. Uluslararası Hamza Nigari Türk Dünyası Kültürel Mirası Sempozyumu gerçekleştirildi. Üniversitemizin; ADPU (Azerbaycan Devlet Pedagoji Üniversitesi), MİRAS Derneği ve AZERDER (Amasya Azerbaycan Türkleri Kültür Sanat ve Dayanışma Derneği) ile ortaklaşa gerçekleştirdiği sempozyumda 110 bildiri sunuldu. Sempozyuma Türkiye, Azerbaycan, İtalya ve Makedonya’dan da akademisyenler katıldı.

Sempozyumun Azerbaycan’ın eski başkenti Şamahı’da gerçekleştirildiğini söyleyen Sempozyum yöneticilerinden  Yrd. Doç. Dr. Metin Hakverdioğlu şu açıklamalarda bulundu:

‘’Sempozyum ADPU Şamahı Filialısında yoğun katılımla yapıldı. Azerbaycan’ın eski başkentinde yeni nesle Mir Hamza Nigari ve Türk kültürünün mirası hakkında bilgi verildi. Sempozyumun gerçekleşmesinde emekleri geçen başta Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay’a, ADPU Rektörü Prof. Dr. Cafer Caferov’a, MİRAS Derneği Yöneticisi Dr. Fariz Halilli’ye, ADPU Şamahı Filiası Direktörü Dr. Tünzile Yusifova’ya, AZERDER Başkanı Atilla Yaprak’a ve diğer tüm emeği geçenlere teşekkür ederiz.

Ayrıca Amasya’dan AZERDER maarifeti ile toplantılara iştirak eden ve ata yurdunu ziyaret edip duygusal anlar yaşayan ve yaşatan tüm dostlara bizleri yalnız bırakmadıkları için teşekkür ederiz. Değerlendirme toplantısında öne çıkan konulardan birisi olan gelecek sempozyumun tarihi ve yeri hakkında da 2018, Türkiye görüşü benimsendi. Sempozyumun Bildiriler Kitabının basılmış olması da katılımcılar ve dinleyiciler tarafından başarı olarak değerlendirildi.  Türk dünyasının yüzlerce mirasından birisi olan Mir Hamza Nigari bizleri inançlarımıza, kültürümüze, dilimize, şiirimize, özümüze, Azerbaycan’daki kardeşlerimize, Azerbaycan Türk gençliği ile Türkiye Türklerinin gençliğine yaklaştırmaya devam etmektedir. Bu “Gönül Köprüsü” asla yıkılmayacak ve sonsuza kadar sevgi harcı ile sağlamlaştırılacaktır. Sempozyuma iştirak eden tüm akademisyen, dinleyici ve öğrencilere teşekkür ederiz.’’