Avustralya’da Toplum Çevirmenliği Üzerine Araştırma

Avustralya’da Toplum Çevirmenliği Üzerine Araştırma 01Park ve bahçeler şehri: Melbourne

Yabancı Diller Yüksekokulu İngilizce Mütercim-Tercümanlık Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Oktay Eser, TÜBİTAK Doktora Sonrası Araştırma kapsamında Avustralya’nın Victoria Eyaleti’nde bulunan RMIT Üniversitesi’nde Toplum Çevirmenliği ve Meslekleşme: Paydaşlar, Sorunlar ve Stratejiler başlıklı nitel araştırma yaptı. Araştırmaya katılan başlıca kuruluşlar içinde Victoria hükümeti, Professionals Australia sendikası, üniversiteler, NAATI, AUSIT ve çeviri işletmeleri bulunmaktadır. Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR)’nin 2016 raporlarında Türkiye, 3 milyondan fazla mülteciye ev sahipliği yapması nedeniyle birinci sırada yer almaktadır. Bu nedenle, mültecilerin ihtiyaç duyduğu kamu hizmetlerinin etkin bir şekilde verilmesi ve toplumsal kaynaşmasında toplum çevirmenliğinin meslekleşmesi önemli olmaktadır. Ozolins’in ÇokdilliOrtamlarda İletişim İhtiyaçları ve Çevirmenlik (2000) başlıklı çalışmasında belirttiği dörtlü spektrum (4: Kapsamlılık, 1: İhmal) içinde Avustralya Kategori 4’te yer alırken; Türkiye, Kategori 1 düzeyinde yer almaktadır. Araştırma sonuçları, Türkiye’de çevirmenliğin meslekleşmesi üzerine çalışan araştırmacı ve komiteler, ve Sağlık Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve Göç İşleri Daire Başkanlığı gibi kurumlar için yararlı olacaktır.

Victoria Eyaleti

Avustralya, sahip olduğu göçmen ve mülteci çeşitliliği ile 1970’li yıllardan itibaren çeviri hizmetlerinin meslekleşmesine yatırım yapmaktadır.

2016 yılı nüfus sayımına göre Victoria eyaleti’nde yaklaşık 6 milyon insan yaşamaktadır ve Victoria, 234 farklı dili konuşan 247 farklı ülkeden göçmen ve mülteciye ev sahipliği yapmaktadır. İngilizce konuşamayan bireylerin sayısı ise artmaya devam etmektedir.

RMIT Üniversitesi

RMIT Üniversitesi Şehir Yerleşkesi

1887 yılında kurulan RMIT Üniversitesi, 80,000’den fazla öğrencisiyle Avustralya’nın en büyük üniversitesidir. 2018-2019 QS Dünya Üniversiteler Sıralamasına göre, RMIT Üniversitesi, Avustralya’da ilk 15, dünya sırlamasında ise ilk 250’de yer almaktadır.

Victoria eyaleti’ndeki çeşitlilik, RMIT Üniversitesi Mütercim-Tercümanlık Bölümü’nün kadrosuna ve eğitimine de yansımaktadır. Çince’den İspanyolca ve Arapça’ya Türkçe’den Tamil ve Japonca’ya bir çok dilde eğitim verilmektedir.

Victoria Çok Kültürlülük İşleri Bakanı Robin Scott, Toplum Çevirmenliğin Victoria için önemini ve güncel çevirmen ücretlerini açıkladığı basın toplantısında.

Melbourne, 2018.