Amasya Genelgesi Halkın Gücüyle İlan Edildi

Uluslararası Amasya Atatürk Kültür ve Sanat Festivali kapsamında Saraydüzü Kışla Binası Millî Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezi önündeki anıtta Amasya Genelgesinin ilanının 99’uncu yıl dönümü münasebetiyle bir tören düzenlendi. Yine bu kapsamda 19 Mayıs Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu tarafından Millî Mücadele Yolunda Amasya konulu konferans verildi. Programa Valimiz Dr. Osman Varol, Garnizon Komutanı Kurmay Albay Zafer Uğur, Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Cumhuriyet Başsavcısı Erol Çelik, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay, kamu kurum kuruluş temsilcileri ve vatandaşlarımız katıldı.

Milli Mücadele 3

Prof. Dr. İbrahim Tellioğlu Millî Mücadele Yolunda Amasya konulu konferansında şu bilgileri verdi:

‘’Amasya’nın Osmanlı Devleti dönemindeki siyasi ve kültürel konumu Millî Mücadele döneminde de sürmüştür. Osmanlı Devleti’nin Karadeniz Bölgesinde iki tane sancak merkezi vardı. Bunlar Trabzon ve Amasya’dır. Trabzon’da hem Türk-İslam kimliği hem de Rum-Ortodoks kimliği varken Amasya Malazgirt Savaşından beri Türk hakimiyetinde kalmış bir Türk şehridir. Mustafa Kemal Paşa bu yapıyı Amasya’ya geldiğinde kendisini karşılayan grupta da görüyor. Amasya’da Mustafa Kemal Paşa’yı belediye başkanından tutun da Amasya müftüsüne kadar çok büyük kalabalık karşılıyor.

Milli Mücadele 2

Atatürk’ün 22 Haziran 1919 Cuma günü 30 bin kişinin katılımıyla bir miting yapıyor. Amasya gibi bir yerde 30 bin kişinin katılımıyla miting yapmak çok önemli bir olay. Burada okunan Amasya Genelgesi halkın bu gücüne dayanıyor. Burada, ülkenin geleceğini kurtarmak için Sivas’ta derhal bir toplantı düzenlenmeli, deniliyor. Bunlar o zaman için söylenmesi çok kolay şeyler değil. Zira, İngiliz Komutanı General Milne Mustafa Kemal’in faaliyetlerini sürekli takip ediyor ve Babıaliye(sadrazamlık makamı) habire baskı yapıyor Mustafa Kemal ve diğer komutanların hareket alanını daraltmak için.

Bu zamana kadar irade-i Seniyye ile bir şeyler yapılmaya çalışılıyor. Ancak Amasya Tamimiyle birlikte bir kavram ortaya çıkıyor: İrade-i Milliye. İrade-i Milliyeyle düştüğü yerden bu milleti kaldıracak yine millet iradesidir, deniliyor. Bu kavram, şimdiye kadar söylenmemiş bir şey, ilk kez söyleniyor ve bundan sonra da sıkça tekrarlanıyor.

Tüm dünyaya ‘Vatanın bütünlüğü ve milletin istiklali tehlikededir, merkezi hükümet itilaf devletlerinin baskı ve kontrolü altında bulunduğundan üzerine aldığı sorumluluğun gereğini yerine getirememektedir. Milletin istiklalini yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır’ deniliyor.

Milli Mücadele 24

Millî Mücadeleye Amasya’daki destekle birlikte Sivas ve Erzurum Kongrelerinin önü açıldı. Bugün hala Anadolu’da Türk varlığını kabul etmek istemeyen çevreler var. Bugün hala bizim en yakın müttefikimiz olarak görülmelerine rağmen Anadolu’daki birliğimizden, varlığımızdan rahatsız olan devletler var. Bu ülkede bir bütün olarak bir millet olarak devam etmemizden rahatsız olanlar var. Ancak biz yaklaşık yüz yıl önce söylediğimiz bir şeyi yine söylemek istiyoruz. Milletin azim ve kararı yine ülkenin birliğini dirliğini korumaya devam edecektir.’’

Tamim töreni kapsamında ayrıca Amasya Genelgesi Anıtına Vali Dr. Osman Varol tarafından çelenk konuldu. Daha sonra saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşı’nın okunması ve milli mücadelenin temel esaslarını belirleyen Amasya Tamiminin okunmasının ardından tören sona erdi.

Milli Mücadele