Amasya’da Organlarını Bağışlayan Kişi Sayısı Yalnızca 1300

“3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” kapsamında Amasya Valisi Dr. Osman Varol, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Yıldız, İl Sağlık Müdürü Dr. Öner Nergiz, İl Müftüsü Abdulkadir Keşvelioğlu ile Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay’ın kalımıyla bir etkinlik düzenlendi.  İpekköy Yerleşkesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen etkinliğe ilgi de yüksek oldu. Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Dr.Öğretim Üyesi Mürsel Kahveci’nin “Organ  Bağışı ve Organ Nakli” başlığıyla yaptığı sunumun ardından programa katılan il müftüsü ve uzman doktorlar katılımcıların sorularını da cevaplandırdılar.

Candan Cana Yapılan En Önemli Hediye Organ Bağışıdır

Yapılan etkinlikte Amasya Valisi Dr. Osman Varol organlarını bağışlayarak tüm vatandaşları organ bağışçısı olmaya davet etti. Organ ve doku bağışının çok önemli bir konu olduğuna değinen Valimiz Dr. Osman Varol yaptığı konuşmada şunları söyledi:

Amasya’da Organlarını Bağışlayan Kişi Sayısı Yalnızca 1300  01

Amasya’da Organlarını Bağışlayan Kişi Sayısı Yalnızca 1300  02

“Ülkemizde gerek organ bağışı ve nakli konusunda ve gerekse kan bağışı konusunda insanlarımızın bilinçlendirilmesine yönelik etkili çalışmalar yürütülmektedir. Ancak istenilen seviyeye gelinememektedir. Bağış oranlarını artırmak için yanlış bilgiler düzeltilmelidir. Organ bağışının tıbbi ve hukuki gereklilikleri vardır. Bütün şartlar oluştuktan sonra bu bağış sayesinde hayatını devam ettirecek olan insanlarımızın imdadına yetişecek bir işlemdir. Türkiye’de organ bekleyen hasta sayısı artarken organ bulunamamakta, çok ciddi bir tedavi şekli olan organ nakline toplumun sahip çıkması gerekmektedir. Diyanet İşleri Başkanlığımızın bu konuda fetvaları vardır. Bu konuda duyarlı olmalı, kendi başımıza gelmeden de bir şeylerin farkında olmalıyız.  Hayatta iken bırakacağımız en güzel miras yapacağımız organ bağışıdır. Yakınlarınızı kaybettiğinizde organlarının kullanılmasına izin vermeniz durumunda organ bekleyen binlerce hastamız yaşama şansına sahip olacaktır. Candan cana yapılan en önemli hediye organ bağışıdır.”

Amasya’da Organlarını Bağışlayan Kişi Sayısı Yalnızca 1300  03

2018 ekim sonu itibariyle ülkemizde yaklaşık 30 bin insanın organ ve doku nakline ihtiyacı olduğunu ifade eden Amasya Üniversitesi Sabuncuoğlu Şerefeddin Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dr.Öğretim Üyesi Mürsel Kahveci, “Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından sağlık şöyle tanımlanmıştır; herhangi bir hastalık ve güçsüzlük halinin olmaması değil; bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam bir iyi olma durumudur. Tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görev yapamayacak derecede hasar gören organların yerine canlı veya ölüden alınan yeni sağlam organın konularak hastanın tedavi edilmesine organ nakli denir.

Amasya’da Organlarını Bağışlayan Kişi Sayısı Yalnızca 1300  04

Yılda Yaklaşık 2500 Kişi Organ Nakli Beklerken Hayatını Kaybediyor

2018 ekim sonu itibariyle ülkemizde yaklaşık 30 bin insanımızın organ ve doku nakline ihtiyacı var. Ve yılda yaklaşık 2500 kişiyi organ nakli beklerken kaybediyoruz. Sadece yoğun bakımda beyin ölümü gerçekleşen kişilerden ailesi izin vermesi halinde organ alınabilir. Beyin ölümü, beyin fonksiyonlarının geri dönüşümsüz olarak kaybolmasıdır. Beyin ölümü tanısı almış kişilerin hayata dönmesi mümkün değildir.

Amasya’da Organlarını Bağışlayan Kişi Sayısı Yalnızca 1300  05

Korkmayın ve Organlarınızı Bağışlayın

Organ Bağışı, kişinin hayatta iken, serbest iradesi ile tıbben yaşamı sona erdikten sonra başka hastaların tedavisi için organlarının kullanılmasına izin vermesidir. 18 yaşını doldurmuş ve akıl sağlığı yerinde olan herkes organlarını bağışlayabilir. Organ bağışı yapıldıktan sonra sadece bir yoğun bakım ünitesinde ve beyin ölümü kararı alınması halinde organlar kullanılabilmektedir. Türkiye’deki organ nakli sorunun en önemli nedeni “organ bağışı azlığıdır.” Ölümden sonra organ vericisi olarak kullanılan kişilerin oranları; Amerika’da %92, Türkiye’de ise yalnızca %26’dır. Amasya’da organ bağışında bulunan kişi sayısının 1300 civarında olduğunu da sözlerime eklemeliyim. Unutmayın! Organ bağışı bekleyen 30 bin hasta var. Korkmayın ve organlarınızı bağışlayın. Bağışlarınızla, hayat devam etsin!” şeklinde konuştu.

Amasya’da Organlarını Bağışlayan Kişi Sayısı Yalnızca 1300  06

Basın yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü