Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Amasya’nın tarihi kent dokusunun önemli bir parçası olan Yalıboyu Evleri’nden Arpacıoğlu Konağı’nın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara miras olarak bırakılması adına başarılı bir projeye imza attı. Proje kapsamında, rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını içeren kapsamlı bir çalışma yürütülerek, tarihi yapı için detaylı planlar hazırlandı.
Amasya İli, Merkez İlçesi, Hatuniye Mahallesi, 468 Ada 6 Parsel’de yer alan iki katlı konak ve selamlık yapısı için Kültür ve Turizm Bakanlığıile mülk sahibi arasında imzalanan protokolün ardından saha çalışmaları başlatıldı.
Proje ekibinde Amasya Üniversitesi Mimarlık Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Duygu Kalkan Açıkkapı, Dr. Öğr. Üyesi Merve Özkaynak Yolcu, Dr. Öğr. Üyesi Deniz Özge Aytaç, Öğr. Gör. Dr. Meryem Gürel, Arş. Gör. Ebru Melis Özdemir ve Arş. Gör. Enes Bostan yer aldı.
Projenin hazırlanmasında rölöve tekniğine uygun materyallerle yerinde ölçümler yapılarak rölöve projesi hazırlandı. Proje kapsamında ev sahibi ile röportajlar yapıldı ve arşivdeki belgelere ulaşıldı. Eski fotoğraflar, yapıdaki izler ve diğer Yalıboyu Evleri ile karşılaştırmalar doğrultusunda restitüsyon projesi hazırlandı. Konağın konut işlevi ile sürdürülebilirliğinin sağlanması ve mülk sahibinin yapıyı kullanmaya devam etmesi amacıyla, restitüsyon projesine uygun restorasyon projesi hazırlandı. Restorasyon projesinde taşınmaz tescilli yapının konut işlevi ile kullanılmasına karar verilirken, konutun sağlamlaştırma müdahalelere yönelik restorasyon kararları alındı.
Rektör Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Yeşilırmak boyunca uzanan Amasya Yalıboyu Evleri, büyük oranda Amasya’nın tarihsel mimari kimliğini oluşturmaktadır. Amasya Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, Mimarlık Bölümü, Amasya’nın tarihi kent dokusunun önemli bir parçası olan Yalıboyu Evleri’nden Arpacıoğlu Konağı’nın korunması, yaşatılması ve gelecek kuşaklara miras bırakılması adına başarılı bir projeye imza attı. Proje sürecinde akademisyenlerimiz, mülk sahibinin görüşlerini de alarak konağın aslına sadık kalarak rölöve, restitüsyon ve restorasyon çalışmalarını tamamladılar. Çalışma ekibini kutluyorum. Amasya’nın tarihi kent dokusunun korunması adına yapılan çalışmalarımız devam edecek.”
Amasya Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi Müdürlüğü kapsamında yürütülen bu kapsamlı çalışma, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü’ne sunuldu. Projenin onaylanmasıyla birlikte, Amasya Üniversitesi Mimarlık Bölümü öğretim üyeleri tarihi yapının korunması ve gelecek nesillere aktarılması adına önemli bir başarıya imza atmış oldu.
Amasya Üniversitesi
Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğü