Ahıska Türklerinin Sürgünü Konulu Konferans Gerçekleştirildi

Türk Kültürü ve Araştırma Kulübü tarafından Unutulan Ahıska Türklerinin Sürgünü konulu bir konferans düzenlendi. Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmed Niyazov’un konuşmacı olarak katıldığı programda Ahıska Türklerinin vatanına dönüş mücadelesinin sürdüğünü söyledi. Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen programa aralarında Ahıska Türkü öğrencilerimizin de olduğu gençler yoğun ilgi gösterdi.

niyazov

Amasya’nın Anadolu'nun manevi merkezlerden biri olduğunu ifade eden Niyazov, Kafkasların en büyük manevi liderlerinden Sirâceddin Şirvanive Mir Hamza Nigâri'nin mezarının da Amasya'da olduğunu ifade etti.

1944 yılında Stalin'in verdiği bir emirle Türk ve Müslüman nüfusun Ahıska bölgesinden Orta Asya'ya sürüldüğünü kaydeden Niyazov; binlerce Ahıskalının bir gecede vatanından koparıldığını ifade etti.

Ahıska Türklerinin yok etme siyasetine maruz kaldıklarını ifade eden Niyazov; "Türk ve Müslüman 86 bin insan, bir gece içerisine yük ve hayvan vagonlarına doldurarak 3 bin kilometre öteye sürülmüştür. Sürgünden önce bölgeden 40 bin eli silah tutan insan, 2. Dünya Savaşı'nda görevlendirilmek üzere asker olarak toplanmıştır. Geriye kalan 86 bin kişiye ise sürgün emri hazırlanmış, böylece bölge boşaltılmıştır. Bu tamamıyla Stalin'in emriyle oldu. Bu uzun yolculukta bölgeden koparılan insanların bazıları ölmüş, geriye kalanlar da Orta Asya'ya sürülmüştür. ‘’ dedi.

niyazov1

Ahıska’nın başından sonuna kadar bir dramın ismi olduğunu kaydeden Niyazov; 17 bin kişinin bu yolculukta yaşamını yitirdiğini söyledi.

Ahıska'nın bin seneden fazla zamandır Türk yurdu olduğunu ve Ahıskalıların etnik kimliğini tartışmanın anlamsız olduğunu dile getiren Niyazov, şöyle devam etti:

niyazov4

"Ahıska Türklerinin Gürcü olduğu iddiası 1968 senesinde KGB tarafından ortaya atılmış, sonra da bu tez üzerinde durulmaya çalışılmıştır. Ahıskalıların ne tarihini ne de etnik kimliğini tartışmaya hiç lüzum yok. Ahıska Türklerinin tek bir sorunu var o da vatanına dönüş sorunu. Bu da hukuki bir sorundur. Bu hukuki sorun ne tarihi ilgilendirir ne de etnik kimliği. Bugün etnik kimlik ve tarih tartışmaları ile Ahıskalıların mücadelesini bölmek ancak ve ancak zaman kaybıdır."

niyazov2

Program sonunda katkılarından dolayı Yrd. Doç. Dr. Niyazov’a fidan dikme sertifikası takdim edildi.