360.000 TL’ye Kadar Geri Ödemesiz Destek

Avrupa KOBİ Haftası ve Yenilenen KOSGEB Destekleri Kapsamında KOSGEB Müdürü Bayram Ali Kukuş Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Metin Orbay’ı ziyaret etti.

360.000 TL’ye Kadar Geri Ödemesiz Destek (1)

Avrupa Birliğinin(AB), KOBİ’lerin ve girişimciliğin desteklenmesi ve gençlere girişimciliğin özendirilmesi için; AB’nin, ulusal otoritelerin ve diğer ilgili kuruluşların faaliyetlerini bir marka altında yaygınlaştırmak amacıyla, 2009 yılından beri Avrupa KOBİ Haftası yaklaşımını sürdürdüğünü kaydeden Kukuş ‘’KOSGEB’in ulusal kamu koordinasyonunu yürüttüğü Avrupa KOBİ Haftasında Türkiye, 2009 yılından itibaren diğer 37 katılımcı ülke ile birlikte yer almaktadır. Bu çerçevede, 2011’den itibaren açıklanan istatistiklere göre yapılan etkinlik sayısı açsısından ülkemiz birinci sırada yer almaktadır. Müdürlüklerimiz, etkinlikleri vasıtasıyla bu sürece yoğun ve değerli katkılar vermektedir.’’ dedi.

Girişimcilikte yeni bir döneme girildiğini belirten KOSGEB Müdürü; ‘’Girişimciliğin yaygınlaşması, imalat sanayinde faaliyet gösteren işletmelerin oranının arttırılması ve imalat sanayinin orta ve yüksek teknolojiye dönüşümünün sağlanması, yerli ve milli üretim vurgusunun yapıldığı bu günlerde daha da önem kazanmıştır. Başkanlığımız bahse konu stratejik hedeflere ulaşmak amacıyla geliştirdiği destekleme araçlarına Girişimciliği Geliştirme Destek Programı’nı da eklemiştir. 01.01.2019 tarihi itibari ile Girişimciliği Geliştirme Destek Programı kapsamında yürürlüğe alınacak olan Yeni Girişimci Programı kapsamında girişimcilere faaliyette bulundukları sektörlere göre değişen tutarlarda 360.000TL ye kadar geri ödemesiz destek sağlanabilecektir. Amasya Üniversitesi öğrencileri ile buluşmalarımıza vesile olan ve ortak çalışmalarda bizlere gösterdikleri kolaylıklardan dolayı Prof. Dr. Metin Orbay’a teşekkür ediyoruz.’  ifadelerini kullandı.

Girişimciliği Geliştirme Programının www.kosgeb.gov.tr adresinden yayınlandığını söyleyen Kukuş; ilgilenenlerin KOSGEB Müdürlüğü ile irtibata geçilmesini istedi.

Ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getiren Rektörümüz Orbay, üniversitemiz ve KOSGEB’in birlikte birçok proje ürettiklerini söyledi. Kamu, sanayi, üniversite iş birliği bağlamında KOSGEB’in de içinde yer aldığı AR-GE çalışmaların büyük titizlikle devam ettiğini belirten Orbay; üniversitemiz gençleri ile KOSGEB’in sıklıkla buluşturularak girişimcilik, inovasyon gibi konularda eğitimler verildiğini belirtti. KOSGEB Müdürü Bayram Ali Kukuş’a ziyaret ve desteklerinden dolayı teşekkür eden Orbay; iş birliğinin önümüzdeki yıllarda daha da ivme kazanacağını ifade etti.

Girişimcilerimizin 50 bin TL’ye kadar geri ödemesiz, 100 bin TL’ye kadar geri ödemeli destek kullanabildikleri Yeni Girişimci Desteğine 31.12.2018 tarihi itibari ile yeni başvuru alınmayacak.

Programın detayları ise şöyle:

a) Girişimcinin; Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı, gerçek kişi statüsünde kurduğu işletmeye 5.000 TL, sermaye şirketi statüsünde kurduğu işletmeye 10.000TL geri ödemesiz kuruluş desteği verilecektir.

b) İşletmenin destekten yararlanmaya başladığı tarihten itibaren 2 yıllık sürede gerçekleştirdiği istihdama oranla 40.000TL’ye kadar geri ödemesiz “Performans Desteği” ödemesi yapılabilecek; girişimcinin genç, kadın, engelli, gazi veya birinci derecede şehit yakını olması durumunda ise her performans döneminde 5.000 TL’ye kadar ilave destek sağlanabilecektir.

c) KOSGEB tarafından belirlenen “İleri Girişimci Programı Faaliyet Konuları Tablosu”nda belirtilen konularda faaliyet gösteren işletmelere geri ödemesiz 100.000 TL’ye kadar makine, teçhizat ve yazılım desteği sağlanacaktır. İşletmenin orta yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 200.000 TL, yüksek teknoloji seviyesinde faaliyet göstermesi durumunda geri ödemesiz olarak sağlanacak desteğin üst limiti 300.000 TL olacaktır.

d) Orta yüksek ve yüksek teknoloji alanlarında faaliyet gösteren işletmeler için Mentörlük, danışmanlık ve işletme koçluğu desteği verilecek olup, desteğin üst limiti geri ödemesiz 10.000 TL olarak uygulanacaktır.

e)  Bürokrasinin Azaltılması ve Mevzuatın Sadeleştirilmesi (BAMS) çalışmaları kapsamında; Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi Katılım Belgesinin basılmasına ve imzalanmasına gerek duyulmadan katılımcılar söz konusu belgeye e-devlet üzerinden ulaşabileceklerdir.

Programa başvuru yapmak isteyen girişimcinin;

-      İş kurmadan önce Girişimcilik eğitimini tamamlamış olması, (Uygulamalı Girişimcilik Eğitimini tamamlamış olanlar için 01.01.2021 tarihine kadar Girişimcilik Eğitimine katılım şartı aranmayacaktır.)

-      İşletmesini Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek kişi veya sermaye şirketi statüsünde kurmuş olması

-      İşletmesini son 1 yıl içerisinde kurmuş olması,

-      Kurduğu işletmenin sahibi ya da en az %50 oranında kurucu ortağı olması,

-      İşletmeyi münferiden temsile yetkili olması,

-      Son 3 yıl içerisinde gerçek kişi statüsünde bir firmasının olmaması veya tüzel kişi statüsünde kurulmuş herhangi bir firmada %30 ve üzerinde ortaklığı bulunmaması, şartlarını taşınması gerekmektedir.