3. Organik Elektronik Çalıştayı Açılışı Gerçekleştirildi

TÜBİTAK tarafından desteklenen 3. Organik Elektronik Çalıştayı, Merkezi Araştırma Laboratuvarı organizasyonuyla üniversitemiz çatısı altında gerçekleştirildi. Milli Hakimiyet Yerleşkesi Kongre ve Kültür Merkezinde gerçekleştirilen programın açılış toplantısına Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay, TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Salih Tabak, Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Melek Gül, bilim insanları, araştırmacılar ve öğrenciler katıldı.

Açılış programında bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay ülkelerin kalkınması ve ileri gitmesi için disiplinler arası çalışmaların önemli olduğunu kaydetti. Organik elektroniğin de kimya, fizik, matematik gibi bilimleri bünyesinde barındırdığını söyleyen Orbay, içinde yaşadığımız yüzyılda bilginin ‘güç’ olduğunu ifade etti.

3. Organik Elektronik Çalıştayı Açılışı Gerçekleştirildi 01

3. Organik Elektronik Çalıştayına ev sahipliği yapmaktan son derece memnun olduklarını dile getiren Rektör Orbay; ‘’Elektronik Çalıştayı, organik elektroniğin vizyonunu göstermek ve gelecekteki teknolojiye yönelik uygulamalardaki kullanımları hakkında fikir alışverişinde bulunmak için akademinin yanı sıra endüstriden araştırmacıları da bir araya getirmesi açısında son derece yararlı olduğunu düşünüyoruz. Çalıştay, disiplinler arası bir konuya sahip olması bakımından bilim insanlarının bir araya gelmesini sağladığı gibi üniversite-sanayi iş birliklerinin gelişmesine de katkısı olacaktır.Ülke olarak endüstri 4.0 teknolojisini dünya ülkeleriyle beraber yakalamaya çalışıyoruz. Ülkemiz 2. ve 3. Sanayi Devrimi arasında bir yerlerde bulunuyor. Önümüzdeki yıllar içerisinde tamamen Endüstri 4.0 girileceği düşünüldüğünde gelişen teknolojiyi yakalamamızın ne kadar şart olduğunu daha iyi görebiliriz. Bizde Amasya Üniversitesi olarak endüstri 4.0 eksenli çalışmaların içine paydaşlarımızı da dahil ederek ilerlemeye çalışıyoruz. Zira gelişmiş ülkeleri yakalamak ve orta gelir tuzağından kurtulabilmenin yolunun nitelikli insan gücünü, AR-GE’yi, girişimciliği, inovasyonu desteklemekle mümkün olacağını düşünüyorum. Bu anlamda da beşerî sermayemiz olan geleceğin bilim insanlarının, araştırmacılarının önünü açmamız gerekiyor. TÜBİTAK tarafından desteklenen 3. Organik Elektronik Çalıştayının başarılı geçmesini temenni ediyor, destek veren tüm kuruluşlara ayrı ayrı teşekkür ediyorum.’’ dedi.

3. Organik Elektronik Çalıştayı Açılışı Gerçekleştirildi 02

TÜBİTAK Malzeme Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Salih Tabak ise yaptığı konuşmada son on yılda ülkemizde organik elektronik ile ilgili çalışmaların oldukça hız kazanmış olduğunu söyledi. Dr. Tabak; ‘’2010’lu yıllarda organik elektronik ile ilgili ilk altyapıyı kurduğumuzda neredeyse laboratuvar ve bu alanda çalışan kimse yoktu diyebilirim. Hızlı bir şekilde yayılma oldu, laboratuvarlar yaygınlaştı. Elektronikle ilgili çalışmalar arttı. Organik Elektronik Çalıştayı, geçtiğimiz 2016 ve 2017 yıllarında TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Malzeme Enstitüsü Fotonik Teknolojiler Grubu olarak düzenledik.Hocalarımız bu alana ağırlık vermeye başladılar.’’ ifadelerini kullandı.

Organik elektroniğin giyilebilir teknoloji, aydınlatma teknolojisi, ekran teknolojisi gibi birçok alanda kullanıldığını belirten Dr. Tabak çalıştaya ev sahipliği yaptığı için Amasya üniversitesine ve Rektörümüz Prof.Dr. Metin Orbay’a teşekkür etti.

3. Organik Elektronik Çalıştayı Açılışı Gerçekleştirildi 03

Çalıştay organizasyonunu gerçekleştiren Merkezi Araştırma Laboratuvarı Müdürü Doç. Dr. Melek Gül ise organik elektronik alanında çalışan bilim inanları ile bu alana meraklı gençleri aynı platformda buluşturdukları için çok mutlu olduklarını kaydetti. Organik elektroniğin çok önemli bir çalışma alanı olduğunu belirten Dr. Gül 2000 yılı kimya ve fizik Nobel ödüllerinin bu alanda yapılan çalışmalara verildiğini söyledi. 2000 Nobel Kimya Ödülünün, polimer plastiklerdeki elektrik geçirgenliğiyle ilgili çalışmalarıyla Amerikalı Alan Heeger ile Alan Macdiarid ve Japon Hideki Şirakava arasında paylaştırıldığını kaydeden Dr. Gül; 2000 Nobel Fizik Ödülünün ise, "iletişim teknolojisine katkılarından ötürü" Rus Zhores Alferov, Amerikalı Herbert Krömer ve Jack Kilby’ye verildiğini ifade etti. Laboratuvar Müdürü Dr. Gül, çalıştaya destek veren herkese teşekkür etti.

3. Organik Elektronik Çalıştayı Açılışı Gerçekleştirildi 04

Çalıştay açılış toplantısının ardından bilimsel toplantılarla iki gün boyunca devam edecek.