15. Uluslararası Geometri Sempozyumu Başladı

15. Uluslararası Geometri Sempozyumu, 3-6 Temmuz 2017 tarihlerinde üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor. Dört gün boyunca sürecek olan sempozyumun açılış programı dün gerçekleştirildi. Kongre ve Kültür Merkezinde yapılan açılış törenine Vali Dr. Osman Varol, Belediye Balkanı Cafer Özdemir, Baro Başkanı A. Melik Derindere, Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay’ın yanı sıra çok sayıda akademisyen katıldı.

hber-ilk

On Beşinci Sempozyum Amasya'da

Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Keziban Orbay bir konuşma yaparak, sempozyum hakkında bilgi verdi. Geometri Sempozyumlarının ilkinin 2003 yılında Elazığ’da düzenlendiğini kaydeden Orbay; on beşinci sempozyumu ise Amasya’da düzenlemenin gururunu yaşadıklarını kaydetti.

haber12345

Sempozyumların geometriciler tarafından bir birleşim noktası olarak görüldüğünü ifade eden Orbay, amaçlarının uluslararası düzeyde geometri alanında çalışan araştırmacıları bir araya getirerek; yaptıkları çalışmaları birbirlerine tanıtıp bilimsel bir platformda tartışmalar yapmalarına olanak sağlamak olduğunu söyledi.

Tarih boyunca birçok medeniyete tanıklık yapan, medreseleriyle bir eğitim diyarı olan, Türkiye Cumhuriyeti’nin doğum belgesinin imzalandığı Anadolu’nun şirin şehri Amasya’da araştırmacıları ve bilim insanlarını ağırlamaktan mutluluk duyduklarını ifade eden Orbay, 15. Uluslararası Geometri Sempozyumu’nun geometriye gönül vermiş bilim insanları arasında yeni iş birliklerinin başlamasına vesile olmasını ve ülkemizde matematiğin ilerlemesine katkıda bulunmasını temenni etti.

Orbay; sempozyumda 234’ü bildiri 28’i poster olmak üzere toplamda 262 akademik çalışmanın sunulacağını belirtti.

Prof. Dr. Keziban Orbay konuşmasının son bölümünde sempozyuma destek veren herkese teşekkür ederek şu cümleleri kaydetti:

‘’15. Geometri sempozyumunun Amasya’da gerçekleşmesi hususunda bilimin bir toplumun daima gelişmesi için ana unsur olduğunu düşünerek yardımlarını bizden esirgemeyen Amasya Valiliğimize, üniversitemizin her türlü akademik faaliyetinde desteklerini hissettiğimiz Amasya Belediyemize, Amasya Üniversitesi Rektörlüğüne ve bizlerden desteğini esirgemeyen tüm paydaşlarımıza sempozyum düzenleme kurulu adına teşekkürlerimi sunuyorum. Bilimsel anlamda verimli bir sempozyum geçmesini diliyorum.’’

haber567

Gençler Matematiği Seviyor

15. Uluslararası Geometri Sempozyumu Onur Kurulu Üyesi ve Türk Dünyası Matematikçiler Birliği Onursal Başkanı Prof. Dr. Hilmi Hacısalihoğlu yaptığı konuşmada gençlerin matematiği çok sevdiğini bu heyecanı, ilgiyi takdir etiğini, desteklediğini söyledi. Amasya’nın çok güzel bir şehir olduğunu söyleyen Hacısalihoğlu katılımcılardan şehrin tarihi ve kültürel alanlarını da ziyaret etmelerini istedi.

Amasya Kongre Merkezi Olma Yolunda

Üniversitemizin akademik ve fiziki gelişimi hakkında bilgi vererek konuşmasına başlayan Rektörümüz Prof. Dr.  Metin Orbay, “Üniversitemiz akademik yıl içerisinde pek çok bilimsel, kültürel, sportif ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapmaktadır. Üniversitemizde oluşturmaya çalıştığımız nitelikli bir eğitim-öğretim ortamlarının yanı sıra, bilimsel araştırmalar ve topluma hizmet sorumluluğu bilincinden hareketle yapılan diğer tüm çalışmaların; önümüzdeki yıllarda çok değerli bilim, kültür, spor ve sanat insanlarının yetişmesine kaynaklık edeceğini düşünüyoruz.” dedi.

haber123

Orbay; ‘’Bu yıl içerisinde uluslararası katılımlı on tane bilimsel etkinliğe (sempozyum, çalıştay) ev sahipliği yaptık yapacağız. Bu konuda iddialıyız çünkü; Amasya geçmişte bir ilim irfan medeniyet şehriydi. Bugün de bu görevi üniversiteler üstlenmiş durumdadır. Üniversitemizin gerçekleştirdiği birbirinden farklı sempozyum, kongre ve çalıştay aynı zamanda Amasya’yı kongre turizmi alanında cazibe merkezi haline dönüştüreceğine inanıyoruz. Bilimsel etkinliklerimizi sahiplenme noktasında Valiliğimize, Belediyemize ve destek veren tüm kurumlara, bilim insanlarına ayrı ayrı teşekkür ediyoruz.” cümlelerini kaydetti.

Matematik Bütün Bilimlerin Temel Aklıdır

Belediye Başkanı Cafer Özdemir yaptığı konuşmada matematiğin insanın hayatında her dönem önemli yer tuttuğunu ve bütün bilimlerin temel aklı olarak görüldüğünü söyledi. Özdemir; ‘’Geometri Sempozyumunu Amasya’da yapmanın da farklı bir anlamı olduğuna inanıyorum. Çünkü Amasya geçmişinde de özellikle eğitim alanında çok önemli bir şehirdir. Amasya önemli medreseleri, çok önemli ilim adamlarını burada barındırmış bir şehirdir. Genç üniversitemizin akademik çalışmalarını yakından takip ediyor; ilin lokomotifi olması noktasında da iyi çalışmalar yapıldığına inanıyorum.’’ dedi.

haber-sem

Bizler Her Zaman Üniversitemizin Yanındayız

Son konuşmayı yapan Vali Dr. Osman Varol ise şu cümleleri kaydetti: “Amasya çok önemli karaktere sahip kadim bir şehir. Bu şehir geçmişte ev sahipliği yaptığı medeniyetler ile Türk İslam Medeniyetinde de zirveye çıkmıştır. Tarihte hiçbir büyük medeniyet yoktur ki, bünyesinde önemli bilim adamları ve bilimsel faaliyetler bulundurmasın. Eğer kurduğunuz medeniyetlerde bilimsel kurumlar bulunmuyorsa, bölgenize ve dünyaya biz iddialı bir medeniyetiz demeniz mümkün değildir. Bu anlamda bugün burada yapılan çalışmayı oldukça anlamlı buluyorum. Bizler her zaman üniversitemizin yanındayız. Bu sempozyumu organize eden, emeği geçenlere teşekkür ediyor, tüm katılımcılara ilimize hoş geldiniz diyorum. Ben de hayatımın bir döneminde tam zamanlı akademik çalışma yapmış biri olarak, sizlerin heyecanını paylaşıyor, bilimsel açıdan verimli bir sempozyum olması dileğiyle, hepinize başarılar diliyorum.”

Program Granada Üniversitesinden Prof. Miguel Ortega Titos’un “Lie Groups, Translating Solitions and Semi-Riemannian Manifolds” başlıklı sunumuyla devam etti.

haber-semp

Sempozyumun ikinci gününde araştırmacılar bildirilerini sunmaya başladı. Sempozyum bitiminde Sempozyum Düzenleme Kurulu tarafından sonuç bildirgesi yayınlanacağı açıklandı.

sempozyum123

son-12

haber1

Sempozyum sayfasına gitmek için tıklayın