Hasta Güvenliği: Küresel Sağlık Önceliğidir

Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından ilk defa bu yıl kutlanan17 Eylül 2019 Dünya Hasta Güvenliği Günü dolayısıyla bir mesaj yayınladı. Hasta haklarına dikkat çekmek amacıyla Amasya Valiliği, Amasya Belediyesi ve üniversitemizin ortak çalışmasıyla 17 Eylül 2019 Salı günü Amasya Kalesi turuncu renkle ışıklandırılacak.

Amasya Üniversitesinin sağlık alanında gerçekleştirdiği akademik ve fiziksel yatırımlarla her geçen gün ileriye doğru önemli adımlar attığını vurgulayan Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Süleyman Elmacı, “Üniversitemizdeki Tıp Fakültesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Sabuncuoğlu Şerefeddin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu ile sağlık alanında mesleki, kültürel ve sosyal açıdan donanımlı, etik değerlere önem veren, ulusal ve uluslararası alanda geçerliliği olan bilgi ve becerilere sahip ama aynı zamanda hasta güvenliği ve haklarına duyarlı bireyler yetiştirme gayreti içerisindeyiz. Dünya Sağlık Örgütü(WHO) ilk defa 17 Eylül 2019'daki Dünya Hasta Güvenliği Günü'nde, hasta güvenliği konusunda farkındalık yaratmak ve insanları sağlık hizmetlerini daha güvenli hale getirme konusundaki kararlılıklarını göstermeye teşvik etmek için küresel bir kampanya başlattı. Dünya Sağlık Örgütünün bu yıl ki kampanya sloganı; “Sağlık hizmetlerinde kimse zarar görmemelidir.” Amasya Üniversitesi olarak bu kampanyayı destekliyoruz. Hasta güvenliği, sağlık hizmetine bağlı hataların önlenmesi ve bu hataların sonuçlarının ortadan kaldırılması için tüm sistemin yeniden tasarlanması şeklinde ifade edilebilmektedir. Dünya Sağlık Örgütü her yıl düşük ve orta gelirli ülkelerdeki hastanelerde güvenli olmayan bakım nedeniyle 134 milyon olumsuz olay meydana geldiğine, bunun 2.6 milyonu ölüme neden olan olayla sonuçlandığına, farkındalık ve sürekli eğitimlerle bu olaylardaki zararın %80’e kadar önlenebileceğine dikkat çekmektedir. Sağlık hizmetlerinden kimsenin zarar görmemesi ve kaliteli bakım alması için Dünya Sağlık Örgütü tarafından ilk defa bu yıl kutlanan17 Eylül 2019 Dünya Hasta Güvenliği Gününü kutluyorum.”  dedi.

Dünya Hasta Güvenliği Günü 2