Ekolojik Temele Dayanan Şehir Planlaması Şart!

13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlama etkinlikleri kapsamında Mimarlık Fakültesi Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencilerimiz Yeşilırmak Yerleşkesine çam fidanı diktiler. TEMA Amasya temsilciliğinin katkılarıyla yapılan fidan dikme etkinliğine Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay, Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlhami Demir, Genel Sekreterimiz Hasan Özyurt, TEMA Amasya İl Temsilcisi Fazlı Özveren, Mimarlık Fakültesi akademik ve idari personeli, Kentsel Tasarım ve Peyzaj Mimarlığı Bölümü öğrencileri, Amasya Genç TEMA ekibi katıldı.

IMG_4217

’Ekoloji Odaklı Planlama ve Tasarım’ ile ‘Çevresel Okur-Yazarlık’ dersleri kapsamında düzenlenen etkinlik hakkında bilgi veren ders sorumlusu Dr. Öğretim Üyesi Sultan Sevinç Kurt Konakoğlu fidan dikme etkinliğini peyzaj mimarlığı meslek disiplinine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlediklerini kaydetti.

IMG_4491

Dr. Öğr. Üyesi Kurt Konakoğlu ‘‘Ülkemizde her yıl geleneksel olarak 13 Mayıs tarihinde Ulusal Peyzaj Mimarlığı Günü kutlanmaktadır. Peyzaj kelimesi Fransızca ‘paysage’ kelimesinden gelmekte olup insan eli değmemiş doğa manzarası anlamına gelmektedir. Peyzaj mimarlığı ise doğal-kültürel-tarihi değerlerin koruma-kullanma dengesi gözetilerek planlanması, tasarlanması, yönetilmesi, korunması ve iyileştirilmesine yönelik mekân tasarımıyla uğraşan bir meslek disiplinidir. Kısacası, peyzaj mimarı yaşadığı çevreyi güzelleştiren ve daha anlamlı kılan kişidir. Bu güzel günün anlam ve önemine uygun olarak öğrencilerimle beraber böyle bir etkinlik düzenlemek istedik. Bölümümüz için bu etkinlik bir başlangıç oldu, zaman içerisinde farklı etkinlikle de yapacağız. Ayrıca fidan temin noktasında bizlerden desteklerini esirgemeyen TEMA Amasya il temsilciliğine şükranlarımızı sunuyoruz.’’ dedi.

IMG_4210

Etkinliğe katılarak fidan diken Rektörümüz Prof. Dr. Metin Orbay; üniversitemiz çatısı altında yapılan birçok etkinlik ve proje ile gençlerin doğa sevgisi ve bilinci kazanması ve bu konudaki farkındalıklarının artırılması için çaba harcadıklarını kaydetti. Peyzaj Mimarlığı mesleğinin geleceğin en önemli mesleklerinden biri olacağını belirten Orbay, ekolojik temele dayanan şehir planlaması yapmanın hayati önemde olduğunu ifade etti.  13 Mayıs Ulusal Peyzaj Mimarlığı Gününü kutlayan Orbay; ‘’Daha yeşil ve yaşanılır bir dünya için el ele vermeliyiz.’’ cümlelerini kaydetti.

IMG_4171

TEMA Amasya İl Temsilcisi Fazlı Özveren ise gençleri duyarlılıklarından dolayı tebrik ederek her geçen gün çölleşen dünyamızda yeşili ve doğayı korumak ve ‘yaşanılabilir bir çevre için’ şehrin tüm unsurlarının birlikte hareket etmesi gerektiğini belirtti.

Etkinliğe katılanlar açtıkları çukurlara fidanlarını dikerek ilk can suyunu da verdiler.