Amasya Görüşmeleri ve Önemi Konulu Panel Düzenlendi

İstanbul Hükümeti ile Heyet-i Temsiliye arasında 22 Ekim 1919’da yapılan Amasya Protokolü’nün 100. yıldönümü dolayısıyla Amasya Görüşmeleri ve Önemi konulu panel gerçekleştirildi. Saraydüzü Kışla Binası Milli Mücadele Müzesi ve Kongre Merkezinde saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından başlayan panele, Amasya Valisi Dr. Osman Varol, Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Atlı, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halil Apaydın, Prof. Dr. Recep Kürkçü ile daire amirleri ve öğrenciler katıldı.

Amasya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Evsile’nin yönettiği panelde Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Duman, Mustafa Kemal Paşa’nın 18-27 Ekim 1919 tarihleri arasındaki Amasya günleri hakkında, Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Mehmet Aydın’da 19 Mayıs 1919’dan Amasya Protokolü’ne kadarki süreçte yaşananlara ilişkin bilgiler paylaştı.

Dr. Mehmet Aydın konuşmasında; “Mustafa Kemal Paşa, Rauf Orbay ve Bekir Sami Bey’in yer aldığı Heyet-i Temsiliye ile İstanbul Hükümeti’ni temsil eden Bahriye Nazırı Salih Paşa arasında 20 Ekim’de başlayıp 22 Ekim’de sona eren görüşmeler sonrası yapılan protokolün önemli olduğunu ve İstanbul Hükümetinin Temsil Heyeti’ni muhatap alarak görüşmek için bir temsilci yollaması Temsil Heyeti’nin varlığını resmen ve hukuken tanıması ve kabul etmesi anlamına geldiğini”söyledi.

Aydın, Amasya Protokolü’nün Mustafa Kemal Paşa’nın liderliğini yaptığı hareketin fikir üstünlüğünün İstanbul Hükümeti tarafından kabul edilmesi anlamını da taşıdığını belirtti.

Amasya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Önder Duman ise “Mustafa Kemal Paşa’nın 18-27 Ekim 1919 tarihleri arasındaki Amasya günleri hakkında detaylı bilgiler vererek, o dönemde milli mücadelenin henüz daha başı olmasına rağmen güçlü bir askeri birliğe sahip olan şehrin Mustafa Kemal Paşa’yı sahiplenip adeta kucaklaması ile ildeki mülki ve askeri erkanın bir bütün halinde milli mücadeleye destek olması ve Yarbay Cemil Cahit Bey’in 5. Kafkas Fırkası’nın başında bulunmasının protokol görüşmeleri için Amasya’nın seçilmesinde etkisinin olduğunu” ifade etti.

Panelistlere adlarına dikilen fidan sertifikaları ile çiçek verildiği panelin sonunda Vali Dr. Osman Varol, Tugay Komutanı Piyade Albay Mehmet Atlı, Amasya Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Şahin, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halil Apaydın ve daire amirleri oluşturulan sergideki fotoğraf ve belgeleri de inceledi.